Welke gegevens houdt FaceBook van jou bij?

Ik heb altijd een ongemakkelijk gevoel bij FaceBook gehad. Ik heb nooit een account gehad en heb het platform nooit bezocht. Het  is zogenaamd ‘gratis’, maar voor niets gaat slechts de zon op. In ruil voor het gratis gebruik en toegang verzamelt FaceBook tal van privégegevens. Dit gaat verder dan wat je leuk vindt, welke websites je bezoekt en wie je FaceBook-vrienden zijn. FaceBook houdt bijna 100 verschillende markers van gebruikers bij waarmee het zijn inkomsten genereert. Laten we eerlijk zijn: Veiligheidsdiensten zijn zeer verguld met FaceBook.

“Welke gegevens houdt FaceBook van jou bij?” verder lezen

Bitcoin kopen? Even de Flippening afwachten

De bitcoinkoers ging dit weekend door de $6000-grens. Op Reddit gingen we voor de zoveelste keer (en tot vervelens toe) met z’n allen “To the moon”. Toch is voor de nieuwkomers vooral nu voorzichtigheid  geboden bij aanschaf van bitcoin. Jamie Dimon kon volgende maand wel eens meer gelijk krijgen dan ik zou wensen.  Dan is “to the moon”: Naar de maan, zwart gat, kapot. Vervolgens, als je alsnog besluit om binnenkort je eerste (fractie) bitcoin  aan te schaffen, dient zich het volgende aan: Koop je wel de juiste bitcoin? Misschien wil je die oorspronkelijke BTC-bitcoin van Bitonic of Bitmymoney wel helemaal niet. Maar wil je, nadat je volledig geïnformeerd bent, juist Bitcoin Cash(BCH).

“Bitcoin kopen? Even de Flippening afwachten” verder lezen

Zakenbanken kopen massaal bitcoin voor klanten

Aahh die beste Jamie Dimon van JPMorgan. Ik wil niet eens ingaan op alle megaboetes die JPMorgan wegens frauduleus moest betalen onder zijn onkreukbare en bezielende leiding. Zakenbanken hebben immers altijd het beste voor met uw geld. Z’n boodschap: Bitcoin was een bubbel en fraude. JPM-werknemers die in bitcoin zouden handelen zou meneer op staande voet ontslaan.

Daar kwamen nog eens beursberichten over heen dat China Bitcoin in de ban zou doen. Voorspelbaar gevolg: Alle nieuwelingen die richting de laatste All Time High hadden gekocht in paniek. Waarop de koers weer eens ouderwets in elkaar donderde. En vandaag weer opveert.

https://trade.kraken.com/kraken/btceur/6h

“Zakenbanken kopen massaal bitcoin voor klanten” verder lezen

Bitcoin = code + markt

Een schoolvoorbeeld waar politieke wetenschap en IT elkaar snijden. Luister naar Dr. Peter Rizun’s presentatie van 20 minuten over de effecten van SegWit in Bitcoin. Bitcoin is niet alleen code. Het Bitcoin-netwerk(hoofdletter B; de coin bitcoin is kleine letter) wordt gebruikt door rationele actoren -die soms best irrationeel kunnen handelen, die allemaal winstmaximalisatie nastreven. De regels van het spel, in dit geval de prikkels voor miners, bepalen hoe en voor welke munt miners kiezen. Neem overigens de moeite om het white paper van Satoshi erbij op schoot te nemen(beslaat maar 9 pagina’s incl. bronvermelding). Paragraaf twee behandelt de transacties waar Rizun aan refereert.