Bitcoin kopen? Even de Flippening afwachten

De bitcoinkoers ging dit weekend door de $6000-grens. Op Reddit gingen we voor de zoveelste keer (en tot vervelens toe) met z’n allen “To the moon”. Toch is voor de nieuwkomers vooral nu voorzichtigheid  geboden bij aanschaf van bitcoin. Jamie Dimon kon volgende maand wel eens meer gelijk krijgen dan ik zou wensen.  Dan is “to the moon”: Naar de maan, zwart gat, kapot. Vervolgens, als je alsnog besluit om binnenkort je eerste (fractie) bitcoin  aan te schaffen, dient zich het volgende aan: Koop je wel de juiste bitcoin? Misschien wil je die oorspronkelijke BTC-bitcoin van Bitonic of Bitmymoney wel helemaal niet. Maar wil je, nadat je volledig geïnformeerd bent, juist Bitcoin Cash(BCH).

Twee bitcoinvarianten

Ja, er zijn -voor het gemak van dit betoog- twee soorten bitcoins. Het kan maar zo dat er binnenkort nog een derde en vierde bijkomen, maar die zijn onze aandacht echt niet waard. Waar de MSM constant over “bitcoin” spreken, woedt er sinds augustus een smerige stammenstrijd tussen twee varianten van bitcoin. Hierbij wordt geen middel geschuwd. Er komen complete troll armies -triest beroep in de 21ste eeuw- aan te pas om beeldvorming over het andere kamp op Twitter of Reddit te beïnvloeden. De subreddits van beide kampen worden door andere Reddit-subgroepen als zwavelzuur en giftig bestempeld. Het gaat zelfs zo ver dat developers politie aan de deur kregen vanwege valse meldingen. Twee bitcoin kampen dus.

Bitcoinvariant I

We hebben de oorspronkelijke bitcoin waarmee het allemaal begon. Deze staat op de exchanges en internetfora bekend als (X)BTC. In de MSM wordt naar BTC gerefereerd als er weer een magische grens doorbroken wordt. Deze variant heeft om historische redenen een aantal vervelende eigenschappen. Beperkt transactieverkeer over het netwerk is de meest ergerlijke. En andere tekortkoming is de hoge fee of vergoeding per transactie, al is die is afhankelijk van het transactieverkeer: Je betaalt meer aan fees als het druk is op het netwerk en je snel je transactie bevestigd wilt zien. Minder fees betalen kan wel, maar dan krijgt je transactie lagere prioriteit van miners en kan je transactie een dag lang onderop in de stapel blijven liggen.

Tot op de dag van vandaag weigert de BTC-ontwikkelaarsgroep deze problemen structureel op te lossen. Het BTC-kamp beschouwt de tekortkomingen zelfs als waardevol. Er wordt slechts geschermd met een oplossing in de maak(Lightning network). In de praktijk houden ondernemers die BTC met plezier gebruikten ermee op, omdat de fees voor hun klanten de pan uitrezen. De BTC-ontwikkelaars zijn heel slimme jongens die bovengemiddeld goed kunnen programmeren, maar van economie hebben zij helaas weinig kaas gegeten.

Bitcoinvariant II

De nieuwe variant BCH ontstond vanuit frustratie met bovengenoemde tekortkomingen. BCH bestaat sinds augustus. De BCH-groep heeft niet stilgezeten en heeft de volumeproblemen wel opgelost. Zij rekenen bovendien lagere transactiekosten. Met BCH zou je bijvoorbeeld wel voor een patatje op straat gebruiken. Je een paar millicenten extra aan transactiekosten. Bij afrekenen in BTC zou je bij wijze van spreken een frikandel aan transactiekosten extra kwijt zijn. Waardoor het als valuta voor bepaalde economische diensten of goederen minder aantrekkelijk wordt om te gebruiken. BCH bleef met hun oplossing tevens binnen de perken van het white paper. Dus zonder toevoeging van SegWit of andere kleur- en smaakstoffen.

BCH kent inmiddels een groeiende gebruikersbasis in Europa en Azië. De BCH-koers bereikte begin oktober de bodem en kruipt sindsdien uit het dal.

The Flippening

Ondertussen wordt er in de crypto-fora steeds vaker gesproken over ‘the flippening’, oftewel de omslag. BCH heeft goede kansen BTC in volume te overtreffen. Er zijn tekenen die erop wijzen dat dit volgende maand al kan gebeuren.

BTC leidt sterk onder de wet van de remmende voorsprong. Ik kan me ook moeilijk aan de indruk onttrekken dat de ontwikkelaars ingekapseld zijn door machten die we liever kwijt dan rijk zijn. Het zijn machten die BTC het liefst zien groeien in bureaucratie. BTC-toekomstplannen worden tevens met hoongelach ontvangen. Het originele white paper herschrijven naar eigen financiële behoefte gaat veel bitcoinbezitters te ver.

Het gevolg is dat BTC met zijn mankementen met de dag slechter loopt en in zijn onstuimige groei lijkt te zijn gestuit. Jihan Wu van de BCH-variant richt zijn aandacht al enige tijd op ETH als de ware concurrent in de crypto markt. Zoals hij de situatie beschouwt, staat BTC volgende maand schaakmat en heeft BTC dat zelf nog niet door.

BCH wint de laatste weken  zo sterk aan populariteit, dat men spreekt van een aanstaande ‘Flippening’: Het moment dat BCH in marktwaarde de koppositie van BTC overneemt. En daarmee het label ‘de enige echte bitcoin’ verovert. Gegeven de beperkte kennis van de MSM over bitcoin is dat marketing-technisch gezien erg belangrijk wie dat vaandel mag dragen. Bovendien staan er een aantal gebeurtenissen op de novemberagenda, die ‘zomaar’ de doodsteek van de BTC-bitcoin kunnen betekenen. Als een grote groep BTC-miners medio november overstapt naar een andere keten kan het gedaan zijn met BTC. Met de houding van Jihan Wu in het achterhoofd, die ook een belangrijke miner-vinger in de pap heeft,  is dit scenario niet uit te sluiten. Het worden boeiende weken.

Pas op de plaats

Aanstaande bitcoin-gebruikers moeten misschien even op hun handen blijven zitten. Een van de twee haalt volgend jaar misschien niet. Na november is alle stof neergedaald en kan men betere beslissingen.

Disclaimer: Dit is een persoonlijke mening over de ontwikkelingen die rond bitcoin spelen. Ook ik heb geen kristallen bol. Het artikel kan en mag daarom niet als een beleggingsadvies worden opgevat.